Bun venit!

Lansare site 30.01.2020

Cum se obtine uleiul presat la rece?

Introducere:

Presele de ulei extrag uleiul comestibil si tehnic din seminte oleaginoase de floarea soarelui (cu coaja sau fara), rapita, soia, in, canepa, susan alb, susan negru, alune de padure, arahide (alune de pamant), miez de nuca (maruntit sau nu, functie de utilajul folosit), negrilica (nigella sativa), chimen, sofranel, miez de samburi de caise, migdale, seminte de mustar, seminte de chia, miez de nuca de cocos maruntit, mustar, smaburi de caise . Alimentarea cu materie prima a preselor de ulei se realizeaza manual. 

Materia prima trebuie adusa la o dimensiune de asa natura incat sa poata fi preluata de snec si transportata de acesta din urma pentru a putea fi preluata si dusa in zona de stoarcere. In caz contrar materialul este doar miscat in loc, fara a exista stoarcere (materia prima nu este transportata catre zona de stoarcere). In cazul preselor mecanice, daca materialul de presat are forma neregulata (nu are granulatia necesara), poate exista stoarcerea acestuia pana la momentul in care in zona de transport/ alimentare a snecului sa ajunga material cu dimensiune mai mare decat cea necesara, moment in care presa de ulei freaca materialul in gol, in zona de evacuare a srotului se formeaza un dop de consistenta plasticului, iar in acest moment presa de ulei are tendita sa scoata emulsie de ulei si material semipresat pe unde ar trebuisa iasa uleiul. In acest caz masina se opreste se curata si se reporneste urmand etapele amorsarii prescrise in manualele de utilizare.

Nota:
Uleiul este extras mecanic printr-un ansamblu tip snec (melc) – camera de presare (cilindru presare), cu ajutorul unui montaj motor-reductor, sistem antrenat electric la o tensiune de 220V.  In functie de necesitatile clientului se pot realiza utlaje cu capacitati de maxim 130-160 litri pe ora, plecand de la 0,65/ 0.75 litri – 1/ 1.2 litri pe ora de ulei brut.

Ce este uleiul presat la rece?

Uleiul extras prin metode mecanice din materie prima oleagioasa ce nu depaseste 45-52 de grade Celsius in urma prelucrarii.

Cerinte pentru materialul ce urmeaza fi presat?

Semintele oleaginoase ce urmeaza a fi presate nu trebuie sa prezinte impuritati externe de tipul prafului, nisipului, pamantului. Suplimentar nu trebuie sa prezinte elemente nedorite precum metale (bile de rulment, suruburi, piulite, span), lemne, bete (frunze), pietre, acestea din urma duc la avarierea iremediabila a preselor de ulei.

Nota: Semintele oleaginoase nu trebuie fie depreciate, mucegaite sau sa prezinte urme de impuritati (alt gen de seminte in componenta), acest lucru ducand la influentarea gustului si mirosului uleiului obtinut (ulei cu gust amar si miros diferit).

04.02.2020

Uleiurile vegetale se obtin prin trei metode:

1.Extractia uleiului din seminte oleaginoase la rece. Extractia se realizeaza mecanic (electric – ansamblu motoreductor – snec – cilindru presare). Caldura generata este data/ degajata doar de frecarea dintre elementele active ale masinii (snec/ cilindru) si materia prima din care se face extractia – caldura generata: 33-52 grade Celsius. Semintele nu necesita prajire in prealabil. Extractia se realizeaza din materie prima cruda.


2.Extractia uleiului din seminte oleaginoase la cald. Extractia se realizeaza tot mecanic (electric – ansamblu motoreductor – snec – cilindru presare), insa materia prima se prajeste in prealabil.
Pe parcursul fluxului tehnologic (fluxului de productie) sunt rezistente electrice ce lucreaza la temperaturi de la pana la 350 grade Celsius. Metoda extractiei la cald este mai productiva decat cea la rece.
3.Extractie chimica cu solventi (hidrocarburi aromatice gen benzen, toluen). Prin aceasta metoda se extrage maximul de ulei dintr-un material oleaginos. Se obtine maximul de ulei din sroturi si reziduurile rezultate in urma filtrarii uleiului sau din reziduurile rezultate in urma decantarilor.
4.Extractie tip alambic (evaporare – condensare) – extractie specifica plantelor aromatice de tipul lavandei. Uleiul de lavanda se obtine prin tocarea plantelor in prealabil. Dupa procesul de tocare/ maruntire, ce s-a obtinut, se pune la fiert in bazine special destinate. Uleiurile volatile din plante se evapora impreuna cu apa, ulterior urmand o condensare a acestora, obtinandu-se la final, apa cu ulei, ce se separa ulterior. Apa cu uleiul nefiind lichide miscibile (nu se amesteca) reciproc. Uleiul ramane deasupra apei si este extras ulterior.
Nota: apa cu uleiul se poate emulsiona prin centrifugare, la turatii mari.

presaulei